De relatie tussen Michaëlsfeest en vormtekenen van draken op de Vrijeschool is sterk verbonden met de symboliek en pedagogische achtergronden van deze onderwijsfilosofie.
Michaëlsfeest: Dit feest wordt gevierd op of rond 29 september en staat in het teken van de aartsengel Michaël, die symbool staat voor moed, kracht en de overwinning van het goede over het kwade. Binnen de antroposofische traditie (waar de Vrijeschool deel van uitmaakt) wordt het Michaëlsfeest gezien als een tijd waarin innerlijke moed centraal staat. De draak is daarbij een symbool van de angsten, moeilijkheden en obstakels die overwonnen moeten worden.
Vormtekenen van draken: In de Vrijeschool speelt vormtekenen een belangrijke rol in het stimuleren van creativiteit, concentratie en het gevoel voor harmonie en ritme. Het vormtekenen van draken tijdens het Michaëlsfeest is symbolisch: kinderen oefenen niet alleen hun artistieke vaardigheden, maar werken ook aan het ontwikkelen van innerlijke kracht en moed, net zoals Michaël de draak overwint.
Het vormtekenen van een draak kan worden gezien als een artistieke uitdrukking van de strijd tussen licht en donker, tussen het goede en het kwade. Het helpt kinderen om deze innerlijke en universele thema’s op een creatieve manier te verwerken. Draken worden daarbij vaak op een sierlijke manier afgebeeld, met ingewikkelde vormen die de kinderen uitdagen om hun aandacht en concentratie te richten.